fbpx
Ydelser

Ulovlige aktionærlån skal nu indberettes til bagmandspolitiet

Udgivet af: 

Picture of Lars Søgaard
Lars Søgaard
Chefkonsulent og indehaver

Erhvervsstyrelsen har med øjeblikkelig virkning pålagt alle landets revisorer at indberette ulovlige lån, de ser hos deres kunder, til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale Bagmandspolitiet.

Vi vil derfor indskærpe over for alle vores selskabskunder, at der under ingen omstændigheder må hæves penge i selskabet, medmindre det er til udbetaling af løn, udbytte eller til almindelig samhandel. 

Ny indberetningspligt

Erhvervsstyrelsen offentliggjorde den 4. november en vejledning om blandt andet revisorers pligt til at foretage underretning af Hvidvasksekretariatet hos Bagmandspolitiet, hvor der kan være mistanke om hvidvask, hvilket også omfatter ulovlige lån.

Revisorers indberetningspligt gælder, uanset om kunden har til- eller fravalgt revision/udvidet gennemgang. Da de samtidig har tavshedspligt, må de ikke orientere kunder om eventuelle indberetninger.

Indberetningspligten gælder for alle ulovlige lån uanset disses størrelse, og uanset om lånet efterfølgende er indfriet, ændret til løn eller fordringen er udloddet.

Der skal ske underretning til Hvidvasksekretariatet, hvis virksomheden er vidende om, har mistanke om eller rimelig grund til at formode, at en transaktion, midler eller aktivitet har eller har haft tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme. Det er altså nok, at der alene er en mistanke, som ikke kan afkræftes.

Beskatning af ulovlige lån

Ulovlige lån beskattes hos låntageren som enten løn eller udbytte.

Skattereglerne på dette punkt opfatter nogle som urimelige, fordi en eventuel beskatning ikke ændrer ved, at lånet i selskabsretlig forstand stadig er et lån, som skal indfries.

Efter en indfrielse kan pengene derfor kun hæves igen mod yderligere beskatning – et emne, som flere gange har været drøftet i Folketingets Skatteudvalg.

 

Regnskabsmæssig behandling af ulovlige lån

Tilgodehavender hos en kapitalejer m.fl. skal i årsregnskabet præsenteres særskilt, uanset om lånet er lovligt eller ulovligt. Er der tale om et ulovligt lån, skal revisoren omtale lånet i sin erklæring, hvis selskabet har valgt enten revision eller udvidet gennemgang, men ikke i en eventuel review- eller assistanceerklæring.

Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til ovenstående.

Author

Del denne nyhed i dit netværk
Nyheder direkte i din indbakke?

Vi holder dig opdateret om nyt inden for virksomhedsdrift og -økonomi.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag en email, så snart vi har nyt. 

Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik. 

Vi holder dig opdateret med relevant nyt for virksomhedsejere

Skriv dig op til STEPTOs nyhedsbrev og modtag nyheder og produktinformationer fra vores økonomiske eksperter. Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.