fbpx

NB: I ugerne 28-31 holder kontoret åbent mandag-fredag kl. 9-14. Vi ønsker dig en god sommer. 

straksafskrivning på driftsmidler

Straksafskrivning på driftsmidler og forhøjede afskrivninger

Udgivet af: 

Picture of Karin Kristiansen
Karin Kristiansen
Økonomikonsulent

Der er nu fremsat lovforslag om bl.a. en højere beløbsgrænse for straksafskrivning på driftsmidler samt forhøjede afskrivninger. Det er godt nyt for dig, der overvejer eller planlægger at investere i nye driftsmidler. For at få adgang til forhøjede afskrivninger må dine investeringer dog ikke være anskaffet på en leasingaftale.

Højere beløbsgrænse for straksafskrivning på driftsmidler
Hvis lovforslaget vedtages, vil det indebære, at du vil kunne straksafskrive udgiften til anskaffelse af driftsmidler med en anskaffelsessum på op til kr. 30.000. Beløbsgrænsen hedder efter de nuværende regler kr. 14.100.

Muligheden gælder for driftsmidler, der er anskaffet mellem 23/11 2020 og 31/12 2022.

Forhøjede afskrivninger (midlertidigt investeringsvindue)
Foruden den forhøjede beløbsgrænse indføres – hvis forslaget vedtages – en periode med forhøjede afskrivninger. I perioden 23/11 2020 til 31/12 2022 står afskrivningsgrundlaget på driftsmidler (maskiner, inventar mm.) til at blive hævet med 16%. Du vil altså kunne afskrive skattemæssigt på grundlag af 116% af anskaffelsessummen.

For at bidrage til den grønne omstilling lægger lovforslaget op til, at muligheden for forhøjede afskrivninger ikke skal gælde for maskiner, der er drevet af fossile brændstoffer. I modsætning til tidligere udmeldinger er erhvervskøretøjer, der er forsynet med nummerplader, dog omfattet – også hvis de er fossilt drevne. Det betyder, at eksempelvis nye traktorer med nummerplade kan opnå 116 % afskrivningsgrundlag.

Da dette investeringsvindue er midlertidigt, vil du skulle føre en særskilt afskrivningssaldo for de berørte driftsmidler.

Skal du købe eller lease?
Mange banker lokker med attraktive vilkår på leasingaftaler på dine nye driftsinvesteringer. Vores anbefaling er, at du i stedet kraftigt overvejer en købekontrakt, hvis du planlægger indkøb af nye driftsmidler. På en leasingaftale vil du nemlig ikke kunne få adgang til de forhøjede afskrivninger, idet du ikke er ejer af aktivet. Her er det leasingselskabet, der ejer aktivet. Så pas på med leasing af nye driftsmidler.

Vi gør opmærksom på, at ovenstående kun er fremsat som lovforslag, der endnu ikke er vedtaget endeligt.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte:

Del denne nyhed i dit netværk
Nyheder direkte i din indbakke?

Vi holder dig opdateret om nyt inden for virksomhedsdrift og -økonomi.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag en email, så snart vi har nyt. 

Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik. 

Vi holder dig opdateret med relevant nyt for virksomhedsejere

Skriv dig op til STEPTOs nyhedsbrev og modtag nyheder og produktinformationer fra vores økonomiske eksperter. Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.