fbpx
Har du stuehus med varmepumpe? Så overvej en bi-måler på varmepumpen

Har du stuehus med varmepumpe? Så overvej en bi-måler på varmepumpen

Udgivet af: 

Picture of Karin Kristiansen
Karin Kristiansen
Økonomikonsulent

Har du et stuehus, der bliver opvarmet med varmepumpe, bør du overveje at få sat en ekstra energimåler (bi-måler) direkte på pumpen. Det gælder uanset, om du selv bor i stuehuset, eller om du udlejer det.

Med en bi-måler kan du dokumentere, hvor stor en andel af elforbruget, der er anvendt på selve stuehuset, såfremt varmepumpen udelukkende forsyner stuehuset. Når du har en konkret måling på forbruget, vil Skattestyrelsen tilsidesætte den standardiserede sats for elvarme, som udgør 80 kwh pr. m2 stuehus, og i stedet anvende din konkrete måling.

For et stuehus på 200 m2 vil Skattestyrelsen – med den standardiserede sats – regne med 80 kwh x 200 m2 = 16.000 kwh; hertil 3.000 kwh for varmt vand = i alt 19.000 kwh i elforbrug til stuehuset.

Bor du selv i stuehuset, og tager vi afsæt i en pris på eksempelvis 4 kr. pr. kwh inkl. moms og afgifter, vil Skattestyrelsen altså flytte 19.000 kwh x 4 kr. = 76.000 kr. til privat for opvarmning af dit stuehus. Udlejer du derimod stuehuset, vil der blive flyttet 76.000 kr. over som et fradrag i udlejningen uden mulighed for momsfradrag og refusion af elafgift.  

Med en bi-måler monteret kan du altså dokumentere det eksakte forbrug, og Skattestyrelsen vil så tilsidesætte standardsatsen og i stedet anvende din måling.  

Måleren skal aflæses hvert år til nytår. I de nyeste varmepumper er det ofte muligt at aflæse direkte på varmepumpen. Her er det blot vigtigt, at du foretager aflæsningen pr. nytår og oplyser aflæsningen til din regnskabsassistent.
 
1/3-satsen bliver ikke længere godkendt
Skattemæssigt er der en afgørelse fra Højesteret, som godkender, at der anvendes 1/3 af standardsatsen, når der er tale om varmepumper, som anvendes ved staldvarme. Det har været almindelig praksis, at 1/3-satsen ligeledes har været anvendt på andre varmepumper. Men dette godkender Skattestyrelsen ikke længere i deres nyeste afgørelser.

Desuden ligger der flere afgørelser til behandling i klagesystemet, og der kan derfor gå 3 år eller mere, før en klage vil blive behandlet.

Vi anbefaler derfor løsningen med en bi-måler fremfor at bero på at blive omfattet af 1/3-satsen.

Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.  

Del denne nyhed i dit netværk
Nyheder direkte i din indbakke?

Vi holder dig opdateret om nyt inden for virksomhedsdrift og -økonomi.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag en email, så snart vi har nyt. 

Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik. 

Vi holder dig opdateret med relevant nyt for virksomhedsejere

Skriv dig op til STEPTOs nyhedsbrev og modtag nyheder og produktinformationer fra vores økonomiske eksperter. Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.