fbpx
arbejdskraft på regning

Har du arbejdskraft på regning – så vær varsom

Udgivet af: 

Karin Kristiansen
Karin Kristiansen
Økonomikonsulent

SKAT har stort fokus på at få arbejdskraft til at være en del af lønindeholdelse. Det vil sige, at du som arbejdsgiver indbetaler A-skatter mv. for din arbejdskraft. Der er særligt fokus på følgende to problemstillinger:´

  • Arbejdskraft hvor du blot får en faktura med timer på.
  • Arbejdskraft fra udlandet, hvor du får faktura fra et bureau.

Dansk arbejdskraft på faktura

Mange selvstændige er fristet til at få arbejdskraft på regning. Det er nemt og billigt, fordi du ikke har lønadministration, afregning af feriepenge mv.

SKAT har fokus på dette og har vundet en sag i Landsretten, hvor de har fået medhold i at hente A-skatter ved den virksomhed, som har lejet arbejdskraften. I den konkrete sag kom virksomheden til at indbetale A-skatter svarende til, at de havde haft arbejdskraften ansat. 

Dermed kom virksomheden til at betale både det fulde beløb til den lejede arbejdskraft, men også alle de beregnede skatter.

I sagen var der lavet en udførlig kontrakt og medarbejderne, som var dykkere, kom selv med eget udstyr til opgaven. Alligevel blev de statueret som lønmodtagere. 

Dette var begrundet i følgende vurderinger:

  • begrænset risiko ved opgaven
  • ingen metodefrihed.
  • Dykkerne var kun sig selv og havde ingen ansatte.
  • Dykkerne havde samme hvervgiver i den givne periode.
  • Der blev afregnet periodisk og beregnet som eksempelvis timeløn.
 
Med denne afgørelse i hånden er det forventningen, at SKAT vil have fokus på dette område. Du er derfor som ”arbejdsgiver” i risiko for at komme til at betale det fulde beløb til den lejede arbejdskraft, betale beregnede A-skatter til SKAT, ligesom SKAT i nogle tilfælde kan idømme en bøde. 
 
Det kan derfor blive en dyr affære at anvende arbejdskraft på regning, og vi vil opfordre til at lave almindelige ansættelsesforhold. 
 

Fokus på udenlandsk arbejdskraft

Der har igennem mange år været fokus på udenlandsk arbejdskraft. Her er problemstillingen ofte, at man som dansk virksomhed lejer arbejdskraft gennem en udenlandsk udbyder og afregner på en faktura til den udenlandske virksomhed.

Hvis der er tale om ren arbejdskraft, så er du som dansk virksomhed forpligtet til at indeholde arbejdsudlejeskat af den sum, som du betaler til den udenlandske virksomhed.

Såfremt du kan få oplyst og dokumenteret, hvor meget af den betaling, der går til aflønning af de ansatte, så kan du ”nøjes” med at indeholde arbejdsudlejeskat heraf.

Arbejdsudlejeskat er først 8 % arbejdsmarkedsbidrag og derefter 30 % skat.

Problemet er ofte, at den udenlandske virksomhed kan fremstå som en dansk virksomhed, idet de har dansk cvr. nr. Men det er ikke tilstrækkeligt med et dansk cvr. nr. Du skal også sikre dig, at de har fast driftssted i Danmark, og at de så afregner skatter af de ansattes løn.

Det kan være svært at gennemskue.

 

Entrepriseaftaler og regler for skat ved arbejdsudleje

Ved arbejdsudleje er medarbejderne formelt i et ansættelsesforhold til deres udenlandske arbejdsgiver, hvorfra de modtager deres løn. Selvom medarbejderne ikke er ansat i din danske virksomhed, har du alligevel pligt til at indeholde Arbejdsudlejeskat.

Du kan også have hyret et udenlandsk firma til at udføre en specifik opgave på din bedrift og tænker, at det er en almindelig entrepriseaftale. Her er det dog vigtigt, at det er en reel opgave, de løser, og at de leverer materialer og har metodefrihed i forhold til udførelsen. 

Hvis aftalen reelt anses som en entrepriseaftale, så har den danske virksomhed ingen arbejdsgiverforpligtigelser overfor de personer, der er ansat i den udenlandske virksomhed.

Stepto har HR-rådgiver Lis Nørgaard som kan hjælpe jer med de praktiske ting omkring ansættelser af medarbejdere fra udlandet.

Vores råd er, at du drøfter sagen med din konsulent, inden du indgår en aftale, så du så vidt muligt ikke kommer til at stå i en situation, hvor du både kommer til at betale det fulde beløb til den udenlandske udbyder, og derefter kommer til at betale arbejdsudlejeskatten. 

For nærmere information om ovenstående, kontakt

Karin Kristiansen

Karin Kristiansen
Økonomikonsulent

Lis Nørgaard

Lis Nørgaard
HR- og lønkonsulent

Del denne nyhed i dit netværk
Nyheder direkte i din indbakke?

Vi holder dig opdateret om nyt inden for virksomhedsdrift og -økonomi.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag en email, så snart vi har nyt. 

Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik. 

Vi holder dig opdateret med relevant nyt for virksomhedsejere

Skriv dig op til STEPTOs nyhedsbrev og modtag nyheder og produktinformationer fra vores økonomiske eksperter. Du kan til enhver tid afmelde dig igen med et enkelt klik.